Plat dak vervangen: kosten en info

Een plat dak kan aan vervanging toe zijn als er zware beschadigingen in de dakconstructie zijn of als de levensduur is verstreken en je dak niet meer voldoende functioneert en beschermt. Ook kun je uiteraard zelf kiezen voor een geheel nieuw dak, omdat je een nieuw huis laat bouwen of een renovatie op de planning hebt staan. Vraag je je af hoe het vervangen van een plat dak precies in z’n werk gaat en wat de gemiddelde kosten zijn voor een nieuw plat dak? Lees dan verder!

Wat gebeurt er precies als je je plat dak laat vervangen?

Bij het vervangen van een plat dak, wordt meestal het oude materiaal volledig of gedeeltelijk verwijderd, en vernieuwt de dakdekker het dakbeschot en de dakbedekking.  In sommige gevallen kan het nieuwe dak over het bestaande dakbeschot worden geplaatst, wanneer de onderliggende constructie nog goed is. 

Ook kan er tijdens deze verbouwing gelijk isolatiemateriaal worden aangebracht, zodat je minder warmte verliest en bespaart op je energierekening. 

Gemiddelde kosten voor een nieuw plat dak

Je betaalt voor een nieuw plat dak gemiddeld tussen de 75 en 100 euro per vierkante meter. Voor het vernieuwen van je dakbeschot liggen de kosten gemiddeld tussen de 85 en 150 euro per vierkante meter. Kies je ook voor dakisolatie, dan liggen de kosten voor het aanbrengen van het isolatiemateriaal gemiddeld tussen de 40 en 115 euro per vierkante meter. 

Het gemiddelde uurtarief van een dakdekker ligt rond de 45 euro per uur voor grote projecten. Hieronder zie je deze gemiddelde kosten voor een nieuw plat dak in een overzicht. 

Prijsopbouw van plat dak vervangen

De kosten voor de vervanging van een plat dak zijn opgebouwd op basis van verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan het gekozen materiaal dakbedekking, de vraag of je ook voor dakisolatie kiest, en de grootte van het dakoppervlak. Daarnaast speelt het aantal werkuren een rol in de kostprijs.  

Soms is het nodig om vooraf de oude materialen te verwijderen waardoor er meer tijd in de klus gaat zitten. Tot slot speelt het uurtarief van het dakdekkersbedrijf een rol in de prijs. Voor meer informatie over dakwerken en de kosten hiervan raden we onze bron aan.