Er zijn verschillende situaties waarbij je ervoor kunt kiezen om een woning te laten ontruimen. Een woningontruiming is een arbeidsintensieve en fysiek zware klus, en wordt daarom meestal uitbesteed aan een professioneel team ontruimers. Zij kunnen niet alleen efficiënt en zorgvuldig de woning leegmaken, maar weten ook een goede bestemming voor de inboedel. In dit artikel lees je de verschillende situaties waarin gekozen wordt voor een woningontruiming, en hoe dit in z’n werk gaat.
De situaties waarbij wordt gekozen voor een woningontruiming
Bij de volgende situaties komt het voor dat er wordt gekozen voor een woningontruiming:
- Naar aanleiding van een overlijden: het komt vaak voor dat de nabestaanden van een overledene ervoor kiezen om het huis van hun naaste te laten ontruimen, nadat zij eventueel de waardevolle spullen hebben uitgezocht. Je ziet bijvoorbeeld vaak dat een seniorenappartement tijdig moet worden ontruimd, omdat er op korte termijn een nieuwe bewoner in moet. De ontruiming wordt vaak uitbesteed aan een team ontruimers, omdat er in deze tijd voor de nabestaanden veel te regelen is. Daarnaast kan het leeghalen van een huis van iemand die onlangs is overleden niet alleen fysiek, maar ook emotioneel zwaar zijn om zelf te moeten doen.
- In verband met een verhuizing: ook in het geval van een verhuizing naar het buitenland, of als iemand kleiner gaat wonen, wordt er soms gekozen voor een woningontruiming. In dit geval kunnen de spullen die niet mee worden verhuisd een goed tweede leven krijgen, en naar de kringloop, een antiquariaat of naar een goed doel worden gebracht.
- Vanwege vervuiling of verwaarlozing: deze situatie komt minder vaak voor, maar ook wanneer een pand niet bewoonbaar meer is, vanwege ernstige verzamelwoede, zware vervuiling en/of verwaarlozing, kan er gekozen worden voor een ontruiming. In dit geval is de bewoner zelf (emotioneel of fysiek) niet in staat om de woning op te knappen.
Wat gebeurt er bij een woningontruiming?
Bij een ontruiming wordt de woning in verschillende stappen leeggemaakt. Allereerst wordt de inboedel getaxeerd door het ontruimingsbedrijf. Vervolgens worden de spullen door verschillende opruimploegen naar een geschikte bestemming gebracht. Denk aan een antiekwinkel, de kringloop, en goede doelen. De spullen die niet meer bruikbaar zijn, gaan naar het grofvuil.
Meer leren over woningontruiming? Op deze website lees je meer over het proces van een woningontruiming.