Wat zijn de meest gebruikte types van akoestische isolatie?

Er zijn tegenwoordig talrijke isolatiematerialen op de markt. Veel van deze isolatiematerialen vervullen hun functie en zijn goede producten om te gebruiken in akoestische isolatie-oplossingen, maar er zijn er ook die niet het gewenste resultaat opleveren, vandaar dat het belangrijk is te weten hoe in elk geval de juiste akoestische isolatie moet worden gekozen.

In dit artikel worden de belangrijkste akoestische materialen gepresenteerd en wordt per geval aangegeven welke moet worden gebruikt. Kijk hier eens naar!

Belangrijkste Soorten Akoestische Isolatie

Tegenwoordig is het van essentieel belang te zorgen voor akoestisch comfort in werk- en woonruimten of -faciliteiten om een comfortabele activiteit te ontwikkelen. Elk materiaal heeft zijn specifieke toepassing. Wij kunnen de volgende types of categorieën van isolatiematerialen onder de aandacht brengen:

Akoestisch schuim

Een piramidevormig isolatiemateriaal dat zeer doeltreffend is bij het absorberen van geluid. Het wordt in het algemeen vooral gebruikt voor de akoestische conditionering van lokalen, repetitieruimten en ruimten waar optimale geluidsomstandigheden vereist zijn. Zij worden aan de wanden bevestigd in de vorm van panelen, kunnen ook aan het plafond worden gehangen in de vorm van baffles of worden in hoeken geplaatst als barrières voor lage geluiden.

Akoestische panelen

We kunnen dit type isolatie beschouwen als een decoratieve versie van de vorige en absorberend schuim. Ze zijn verkrijgbaar in vele kleuren, vormen en stoffen en zijn aantrekkelijk om zowel thuis als op het werk een dubbel doel te dienen: akoestisch isoleren en de ruimte verfraaien of esthetisch in stand houden.

Akoestische stoffen

Akoestische stoffen zijn dikker en zwaarder dan traditionele stoffen en worden bijvoorbeeld gebruikt in gordijnen in theaters, bioscopen, muziekacademies, om omgevingen af te scheiden en tegelijk geluid te absorberen.

Hoge dichtheid vinyl

Het is een dicht rubbermateriaal dat wordt gebruikt voor verschillende oplossingen of situaties: akoestische isolatie voor voertuigen, industriële machines, apparaten met extreme geluiden of bevestigd aan muren, vloeren of wanden om een extra graad van isolatie te geven.

Geluiddichte ramen

Zij zijn speciaal ontworpen met verschillende dikke glasplaten en gewoonlijk met een laag lucht of inert gas tussen de glasplaten om te voorkomen dat geluidsgolven naar binnen dringen.

Akoestische gipsplaten

Gipsplaten die verschillende lagen gips combineren met een ander materiaal, zoals staal, om hun massa en dichtheid te vergroten, waardoor ze doeltreffender akoestisch isoleren.

Efficiënte installatie voor de juiste akoestische isolatie

Gezien de basistypes van materialen die bestaan om lawaai te voorkomen, vereist de installatie van elk van deze producten in perfecte staat een proces om dit te verwezenlijken:

  • Ken het type isolatie om de beste te kiezen, afhankelijk van de ligging, de bouwklasse en de oriëntatie van het pand;
  • Bepaal de vochtigheid van de muur of vloer waar het wordt geplaatst en ga na of het gewicht van het materiaal het oppervlak kan dragen;
  • Kies uit verschillende diktes en afmetingen de te gebruiken platen, en controleer de afmetingen van de isolatie.

Bron: Akma