Led spotjes zijn de afgelopen jaren enorm populair geworden, en terecht. Ze zijn modern, gemakkelijk te vervangen en vooral veelzijdig. De sleutel tot de veelzijdigheid van een LED-spot ligt in de kleur en stralingshoek. Bredere stralingshoeken en warmere kleuren zijn ideaal voor omgevingsverlichting, waarbij het licht over een groter gebied wordt verspreid. Koelere kleuren en smallere hoeken zijn ideaal voor het benadrukken van specifieke armaturen of delen van een kamer, wat vooral handig is in commerciële of openbare omgevingen. Simpel gezegd, LED-spots zien eruit en werken op precies dezelfde manier als jouw oude halogeen- of gloeilamp spots, maar gebruiken moderne LED-technologie als primaire lichtbron.
Misvattingen van de LED lampen
Voor velen is de belangrijkste belemmering om over te stappen op LED-lampen zowel een gebrek aan informatie over ledverlichting, als de verkeerde indruk dat LED duurder is en uiteindelijk inferieur aan oudere technologieën. Dit mag dan enkele jaren geleden zo zijn geweest, maar vandaag de dag bootsen LED-lampen met succes de warme gloed en helderheid van jouw oudere gloeilampen feilloos na, terwijl ze ook tot 90% besparen op jouw verlichting rekening. Ondanks de iets hogere initiële kosten, kunnen LED-spots zichzelf binnen een jaar of minder terugverdienen door lagere energiekosten. Over het algemeen verbruiken LED-lampen ongeveer 10% van de energie van gloeilampen, zoals aangegeven door hun equivalente wattages.
Een groot voordeel van de LED lamp
De warme gloed van een gloeilamp wordt volledig bepaald door de technologie. Gloeilamp werkt door warmte door een metalen gloeidraad te persen die vervolgens opwarmt en gloeit. Hoewel halogeenlampen anders werken, hebben ze ook een even warme gloed. Een van de vele voordelen van LED is echter dat het een hele reeks kleuren kan reproduceren, van het warme wit van traditionele gloeilampen tot helderdere, wittere, moderne equivalenten en nog veel meer. De kleurtemperatuur wordt gemeten in Kelvin, waarbij de betreffende waarde wordt aangegeven met een cijfer, gevolgd door een ‘k’. Hoe lager het getal, hoe ‘warmer’ de temperatuur, simpel.